Een jaar zendamateur

registreren

Vandaag een jaar geleden deed ik het examen voor N-amateur in Vlaardingen. Sindsdien heb ik al veel nieuwe mensen leren kennen op de lokale repeaters in de omgeving en op bijeenkomsten voor zendamateurs. Later (in november) heb ik ook nog het F-examen gedaan waarna ik dus Full licensed zendamateur ben.

23 mei is er weer een examen voor zendamateurs in Vlaardingen. Hierbij wens ik de mensen die naar dat examen gaan veel sterkte met het examen en hopelijk levert het weer veel nieuwe zendamateurs op.

Jammer genoeg is een HF (korte golf) set nog niet aan mijn collectie toegevoegd, maar dat staat nog wel op mijn verlanglijstje. De echte magie van het zendamateurisme vind ik toch het meest op de HF banden, waar je te maken hebt met signaalpropagatie door geioniseerde lagen in de ruimte, skip-distance, dat je op het ene moment met mensen in Italie kan praten, en op andere momenten mensen aan de andere kant van de wereld, of dat het uitmaakt of het dag of nacht is, dat soort dingen. Veel meer dan een “waslijn” is er niet nodig als antenne, en vaak is veel zendvermogen ook niet nodig.

Hopelijk staat de situatie het toe het komende jaar om alsnog een HF set te scoren en een antenne te plaatsen, zodat ik ook mee kan doen aan de “magie” van de HF banden. De tijd zal het leren.

Permanent link to this article: https://pa4tw.nl/2014/05/een-jaar-zendamateur/