Amsterdamse APRS server

aprsc-logo

Ik zit al een tijdje met met behulp van een TNC-pi (zie ook https://pa4tw.nl/2013/11/tnc-pi/) een igate te draaien via Xastir. Je kan dan de APRS packets die je ontvangt met je TNC online zetten via het APRS-IS netwerk. Ik ben op zoek gegaan naar een Nederlandse server, zodat de packets snel online gezet konden worden.

Eerst zat ik op een server bij de TU Eindhoven, maar die is intussen opgeheven. Daarna leek de enige Nederlandse server eentje in Amsterdam, amsterdam.aprs2.net. Echter deze server blijkt helemaal niet in Nederland te draaien, maar in Engeland op een VPS (virtuele server).

Naast dat ik dit misleidend vond, vroeg ik me af of het makkelijk is om zelf een APRS server te hosten. Ik ben gelukkig in de luxe omstandigheid dat ik een eigen computerserver heb draaien op een snel netwerk in een datacenter in Amsterdam (bij XS4ALL), dus dat leek een logische plek om hem op te draaien. Ik zag dat er 2 APRS serverprogramma’s veel gebruikt worden: aprsc en javAPRSSrvr. Ik heb een gezonde afkeur tegen Java applicaties, dus logischerwijs keek ik naar aprsc. Een half uur later was de server up and running!

De server draait niet onaardig, en ik nodig andere zendamateurs die dingen met APRS doen uit om ook deze server te gebruiken. De server is direct verbonden met de ‘core’ servers van het APRS-IS netwerk, en daarnaast draait deze server WEL in Amsterdam ๐Ÿ™‚

Details voor je APRS programma:

host: aprs.pa4tw.nl
poort: 14580

Je kan hiermee de APRS packets die op het APRS-IS netwerk zijn geplaatst zelf bekijken (na instellen van een filter). Om zelf berichten te mogen plaatsen heb je bij je callsign ook een zogenaamde passcode nodig. De mensen die vaker iets met APRS doen, weten al wat deze is. Zo niet, is daar niet heel moeilijk aan te komen. Ik kan ook een passcode geven als dat niet lukt.

Meer info over de PA4TW APRS server, zie: http://aprs.pa4tw.nl:14501/

Permanent link to this article: https://pa4tw.nl/2014/10/amsterdamse-aprs-server/

3 comments

  • frank van der knoop on 11 November 2014 at 10:03

  ik probeer uiview32 te laten “connecten” met de servers maar ik schijn niet en goede poortnaam te hebben voor de aprs server setup kunnen jullie die mij providen ???
  groetjes

  Frank /pd3fvk

  • frank van der knoop on 11 November 2014 at 10:05

  o ja de hierboven beschreven aprs.pa4tw.nl:14580 schijnt het niet te doen ..
  komt bij mij geen data binnen ..

  1. Hoi Frank,

   hij doet het wel gewoon. Ik zie ook niks in de logs van aprsc. Misschien heb je toch ergens iets verkeerds ingevuld? Kan je me anders een screenshot of iets dergelijks mailen naar pa4tw@veron.nl ?

Comments have been disabled.