XRF088 D-Star Reflector

Ik vroeg me af of het mogelijk is, en of het makkelijk is om zelf een D-Star reflector te installeren en te draaien. Dit blijkt dus niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt, het is alleen even uitvogelen hoe alles moet staan voor het ook daadwerkelijk gaat werken. Na wat knutselen had ik er eentje draaien die gebruik maakt van het D-Extra netwerk.

dxrfd

Ik heb het programma dxrfd gevonden en die geinstalleerd op een snelle server met een snelle verbinding naar het internet (dezelfde server als aprs.pa4tw.nl).

Linken

D-Star linken
De D-Star reflector die ik nu heb draaien heeft als naam XRF088. Deze kan je linken door in het UR veld: “XRF088AL” te zetten en dan kort PTT in te drukken. Dit is meestal niet mogelijk omdat de repeater meestal nog geen weet heeft van deze reflector. Bij PI1UTR en PI1RYS lukt dat wel, ik heb ze toe laten voegen door een beheerder van die repeaters.

Eigen D-Star Hotspot of repeaterbeheerder

Mocht je zelf een D-Star hotspot hebben draaien of een repeaterbeheerder zijn, kan je mijn reflector toevoegen als:

XRF088 xrf088.pa4tw.nl

in het ‘DExtra Hosts’ bestand. Draai je de Western D-Star image voor je Raspberry Pi Hotspot kan je die vinden in /usr/local/etc/DExtra_Hosts.txt .

DCS of REF

Misschien vraag je je af: “waarom niet een DCS of REF reflector?”. Hier kon ik de software niet voor vinden, en daar kan je alleen een reflector draaien wanneer je toegelaten bent tot die netwerken. Dit maakt gebruik van respectievelijk het DCS en D-Plus netwerk. XRF is het D-Extra netwerk en is geen bovenliggende authoriteit voor nodig.

Modules

De XRF088 reflector heeft 5 zogenaamde ‘modules’ genaamd A t/m E om uit te kiezen en contact mee te leggen. Dit kan je zien als 5 kamers waar je met elkaar kan praten. Deze kan je selecteren door één van de 5 mogelijkheden van XRF088AL tot/met XRF088EL op te geven in het ‘UR’ veld.

Statuspagina

Screenshot 2015-07-16 11.27.08
Er is ook een statuspagina waar je kan zien welke repeaters er nog meer zijn verbonden met de reflector en wie er als laatst iets heeft gezegd. Deze pagina kan je bekijken op https://pa4tw.nl/xrf088-status.html

Proberen?

Ik nodig lezers uit om mijn reflector eens uit te proberen en de bevindingen door te geven. Als het goed werkt hoor ik dat graag, maar als het niet werkt (bij mij werkte het ook niet gelijk), hoor ik dat ook graag.

Permanent link to this article: https://pa4tw.nl/2015/07/xrf088-d-star-reflector/

4 comments

Skip to comment form

  • Dirk on 27 July 2015 at 11:52

  Hoi Remco, ben al een tijd bezig om de xrf088 reflector in het bestand dextra_hosts.txt van de raspberry te krijgen maar krijg geen toegang van het file om te schrijven. Alles uitgeprobeerd maar geen suc6.Wat doe ik verkeerd?
  mvg Dirk PA2AYX Almere.

   • PA4TW on 27 July 2015 at 12:02
    Author

   Hoi Dirk,

   je moet ‘root’ zijn om dat bestand te mogen aanpassen. Wanneer je ingelogd bent op de terminal moet je ‘sudo -s’ doen, en daarna doe je alles als ‘root’. De prompt geeft het ook aan met een ‘#’ ervoor.

   bijvoorbeeld:

   $ sudo -s
   # nano /usr/local/etc/DExtra_hosts.txt
   (bestand aanpassen en bewaren)

  • Adriaan on 11 December 2015 at 14:03

  Beste OM,

  Het is gelukt om xrf088a toe te voegen in de DV4mini voor Dstar gebruik. Prima audio trouwens. Nu hoorde ik dat A en B gekoppeld zijn aan DMR BM. Maar waar ben je dan te horen op DMR als je actief bent op xrf088 A en B? Wat kan je dan verwachten vanaf DMR zijde?

  73, Adriaan PE2K

   • PA4TW on 12 December 2015 at 18:03
    Author

   Hoi Adriaan,

   op DMR kan je XRF088A en XRF088B terugvinden op respectievelijk talkgroup 2049881 en 2049882. De spraak gaat twee richtingen op, alleen is nu de audio van DMR richting D-star nog niet zo goed, maar hier wordt aan gewerkt.

   Zie ook: http://ham-dmr.nl/?page_id=4357

   73, Remco PA4TW

Comments have been disabled.