XRF088 – DMR koppeling

Sinds enige tijd is men aan het experimenteren om vanuit het DMR netwerk een koppeling te maken met reflector XRF088. De reflector modules A en B kan je hiermee gebruiken vanuit DMR door een TG (TalkGroup) te activeren op jouw portofoon.

Dit stelt mensen in staat om vanuit D-Star en DMR in gedeelde reflectors met elkaar een gesprek te voeren. Dit werkt meestal goed, en wordt regelmatig gebruikt.

Echter gaan er soms dingen mis. Als er iemand vanuit DMR op de reflector een gesprek start, zijn er D-star hotspots die er niet mee overweg kunnen, en zelf ook het verkeer van de DMR call terug naar de reflector sturen. Dit ‘rondzingen’ gaat met zo’n snelheid en soms met zoveel hotspots tegelijk dat de reflector continu staat te zenden en niemand er nog gebruik van kunnen maken. Het DMR netwerk heeft hier dan ook last van, en dat wordt dan ook onbruikbaar.

Dit lijkt door een bug in de gebruikte software op de hotspots verbonden met de reflector. Wat het precies triggert of welke software het doet, is nog niet duidelijk. Dit moet nog verder worden uitgezocht. Het zijn wel vaak dezelfde hotspots/gateways die de overlast veroorzaken.

Om het effect van dit probleem te verminderen heb ik iets geconfigureerd op de server waar de XRF088 reflector op draait.

Het is het programma ‘fail2ban’ dat checkt in het logbestand of iemand te veel (en te snel) binnen een bepaalde tijd verbinding heeft gemaakt met de reflector.

Normaal gesproken zie je een paar regels in de logs als iemand de ptt knop inknijpt. Bij de keren dat het misgaat, komen er honderden/duizenden regels in de log vanaf meerdere ip-adressen en is de reflector onbruikbaar en de gateways van de verbonden hotspots overbelast, zoals we de afgelopen tijd al vaker hebben ervaren.

Ik heb fail2ban geconfigureerd dat het steeds over de afgelopen 30 seconden controleert of iemand meer dan 100 keer een verbinding heeft gemaakt met de reflector. Is dit het geval, wordt het betreffende ip-adres voor 10 minuten geblokkeerd in de firewall. Daarnaast stuurt het mij ook een mailtje met welk ip er is geblokkeerd en de logfile waar het op is gebaseerd.

Dit heeft dinsdag rond 14:20 al een geval de kop ingedrukt waar er zes gateways de reflector zaten te bombarderen. De reflector is na het blokkeren van de ip’s al snel weer bruikbaar. Het kan dus hoogstens 30 seconden duren, omdat dat de controleduur is waar op wordt gecontroleerd. Mocht men na het probleem dan 10 minuten geen contact meer kunnen krijgen met de reflector was je waarschijnlijk zelf een van de veroorzakers van het probleem.

Totdat ik precies weet wat het probleem veroorzaakt en hoe het permanent opgelost kan worden, vind ik dit een goede manier om acute problemen snel de baas te kunnen zijn.

Permanent link to this article: https://pa4tw.nl/2015/11/xrf088-dmr-koppeling/

2 comments

  • Rob on 11 November 2015 at 12:16

  Leuk bedacht Remco!
  Dit soort dingen debuggen kan soms knap lastig zijn, en het steeds maar uitbreiden van het netwerk met nieuwe servers en clients zal wellicht nog vaker problemen geven.
  Misschien zou er in de reflector software zelf ook iets aan gedaan kunnen worden, een vergelijkbare rate limiting die wellicht sneller kan aanspreken.

  • PA4TW on 12 February 2016 at 15:54
   Author

  Dit probleem is trouwens destijds permanent opgelost door een bepaald veld in de DExtra headers (streamID) in de Brandmeister software aan te passen zodat de D-Star gateways niet meer getriggert worden door de foutieve header.

  Het probleem heeft zich toen ook niet meer voorgedaan.

Comments have been disabled.