XLX Multiprotocol Gateway Reflector

D-Star

In Luxemburg is Jean-Luc Deltombe (LX3JL) bezig met het ontwikkelen van een nieuw soort D-Star reflectorsoftware. Deze software genaamd ‘XLX Multiprotocol Gateway Reflector’, of in het kort XLX, maakt het mogelijk om op 1 server/ip-adres de drie bestaande reflectorprotocollen (REF/DCS/XRF) te combineren. Deze software heb ik ook geinstalleerd naast XRF088 op de server, op een ander ip-adres, en heb het XLX089 genoemd.

XLX089

XLX089 fungeert dus als 3 verschillende reflectoren in 1, en het heeft daarmee als voordeel dat de modules (soort chatrooms genaamd A t/m Z) in elke reflector met elkaar gekoppeld zijn. Hiermee bedoel ik: REF089B is intern gekoppeld aan XRF089B, DCS089L is gekoppeld aan REF089L, etc. Je kan dus je gewenste/favoriete protocol kiezen, en praten met mensen die via een ander protocol gekoppeld zitten aan dezelfde XLX reflector. XLX089 is dus eigenlijk REF089, DCS089 en XRF089 in één.

Dashboard

Er is ook een dashboard waar je informatie kan zien over de reflector, zoals de sprekers, gekoppelde repeaters/hotspots/etc.
Screenshot 2016-02-20 11.13.27
Het dashboard kan je momenteel vinden op https://pa4tw.nl/xlx/

XLX Interlink

Zoals op de bovenstaande screenshot van het dashboard te zien is, kan men ook interlinken tussen verschillende XLX reflectoren. Hiermee kan de reflectorbeheerder bepaalde modules tussen verschillende XLX reflectoren aan elkaar koppelen, zodat de QSO’s op meerdere reflectoren te volgen zijn.
Screenshot 2016-02-20 11.13.53

Experimenteel (beta)

De XLX software is nu nog experimenteel. Het kan dus nog wat fouten bevatten waardoor zaken niet werken zoals je gewend bent. Het kan ook zijn dat het helemaal niet werkt of wordt stopgezet. Het dashboard is ook nog niet helemaal naar wens, maar hier wordt ook druk aan gewerkt. XLX089 is ook een experiment om te zien hoe het werkt, of het bevalt en wat er beter zou kunnen.

Toevoegen

Om ook te experimenteren met XLX089 kan je dus het beste alledrie de reflectorsoorten toevoegen aan de config van je repeater en/of hotspot. Dit kan je doen door in de zogenaamde ‘hostfiles’. Als hostnaam voor alledrie de reflectoren kan je xlx089.pa4tw.nl gebruiken. In de DCS hostfile voeg je dus toe: “DCS089 xlx089.pa4tw.nl”, in de REF (DPlus) hostfile voeg je dus toe: “REF089 xlx089.pa4tw.nl” en voor XRF (DExtra) voeg je toe: “XRF089 xlx089.pa4tw.nl”.

Permanent link to this article: https://pa4tw.nl/2016/02/xlx-d-star-reflector/